Tankservice Degros  Hendrik Prijslaan 47 3803 Sint Truiden Wilderen

Sint-Truiden

www.tankservice-degros.be

0474 / 07 19 19


Saneren van tank

Hoe stel ik een stookolietank definitief buiten gebruik?

De manier om een stookolietank definitief buiten gebruik te stellen, is afhankelijk van het volume van de tank of van het gebruik.


Stookolietank kleiner dan 6.000 liter of 5.000 kg voor particulier gebruik

De tank moet leeggemaakt worden. Als de tank in de grond is ingegraven is, moet ze bovendien verwijderd worden. Als de tank niet verwijderd  kan worden, moet ze - in overleg met een erkende technicus - opgevuld worden met zand, schuim of ander inert materiaal. De verwijdering of opvulling moet uiterlijk op de datum van de eerstvolgende reglementaire periodieke controle gebeuren.

De erkende technicus stelt sinds 1 maart 2009 bij de buitengebruikstelling van een ondergrondse stookolietank een certificaat op waaruit ondubbelzinnig blijkt dat de buitengebruikstelling werd uitgevoerd volgens de regels van het vak. 

Het certificaat vermeldt onder meer zijn naam en erkenningsnummer.


Stookolietank groter dan 6.000 liter of 5.000 kg of voor professioneel gebruik

Een ondergrondse stookolietank voor de opslag van 6000 liter gasolie of meer moet bij definitieve buitengebruikstelling (al dan niet omwille van lekken) leeggemaakt én gereinigd worden en binnen een termijn van 36 maanden verwijderd worden of bij materiële onmogelijkheid tot verwijderen, binnen dezelfde termijn, in overleg met een erkend technicus of milieudeskundige, geledigd, gereinigd en opgevuld worden met zand, schuim of een gelijkwaardig inert materiaal.

Een bovengrondse stookolietank voor de opslag van 6000 liter gasolie of meer moet bij definitieve buitengebruikstelling (al dan niet omwille van lekken) leeggemaakt én gereinigd worden en binnen een termijn van 36 maanden verwijderd worden of bij materiële onmogelijkheid tot verwijderen, binnen dezelfde termijn, in overleg met een erkend technicus of milieudeskundige, geledigd en gereinigd worden.

Vanaf 1 juni 2015 stelt de erkende technicus of deskundige een certificaat op waaruit blijkt dat de buitengebruikstelling werd uitgevoerd volgens de regels van het vak.

In alle gevallen moeten de nodige maatregelen genomen worden rond explosiebeveiliging en voorkoming van milieuverontreiniging (bodem- en grondwater).