Tankservice Degros  Hendrik Prijslaan 47 3803 Sint Truiden Wilderen

Sint-Truiden

www.tankservice-degros.be

0474 / 07 19 19


De wet over de tankkeuring

Zowel bij nieuwe als bestaande tanks is een periodieke tankcontrole vereist. Bovengrondse tanks moeten eenmalig (voor particulieren met tanks kleiner dan 6000 liter of 5000 kg) of drie jaarlijks (voor bedrijven en particulieren met een grotere tank dan 6000 liter of 5000 kg) nagekeken worden, ondergrondse tanks dienen om de om de  vijf jaar gekeurd worden voor particulieren met een tank kleiner dan 6000 liter (of 5000 kg) of om twee jaar voor bedrijven of particulieren met een tank groter dan 6000 liter ( of 5000 kg). Bedrijven vallen altijd onder de kortere intervaltermijnen ongeacht de inhoud van de tank.

Een goedgekeurde tank krijgt een conformiteitsattest en een groene dop of merkplaat met daarop het registratienummer van de technicus die de controle uitvoerde, de datum van de laatste tankkeuring en de datum van de volgende controle.

Indien de tank niet lek is en geen gevaar vormt voor het milieu doch wanneer er dringende aanpassingen of herstellingen dienen te gebeuren krijgt de tank een oranje merkplaat. De eigenaar of exploitant heeft dan 6 maanden tijd om de nodige aanpassingen of herstellingen te laten doen waarna een herkeuring dient te gebeuren. De tank mag tijdens deze periode nog bijgevuld worden.

Tanks die niet goedgekeurd zijn, krijgen een rode merkplaat. In een tank met een rode merkplaat mag een leverancier in geen geval nog brandstof leveren. In het geval de tank lek is dienen onmiddellijk alle nodige maatregelen genomen te worden om eventuele milieuverontreiniging tot een minimum te beperken en mag de tank niet verder gebruikt worden.

Tankkeuringen zijn niet alleen een noodzaak voor je verzekering, ook voor het Mazoutfonds zijn ze een must.

Tank Service Degros lost het voor je op

Voor de periodieke tankkeuring beschikt Tank Service Degros over het SDT Ultrasone lekdetectietoestel en het drukverschiltoestel Testo. Deze twee verschillende tanktestsystemen laten ons toe om een precieze meting van de dichtheid van uw stookolietank te bepalen. Een vacuümpomp creëert in het reservoir een zeer lichte onderdruk. Van zodra de gecreëerde onderdruk groter is dan de hydrostatische druk, die veroorzaakt wordt door de hoogte van de vloeistof, brengen de lekken ultrasone signalen voort. Twee gevoelige sensoren in het reservoir (één boven de vloeistof en de tweede in de vloeistof) ontdekken zelfs de kleinste perforatie en controleren zo de dichtheid van de mazouttank. De tweede meting registreert het eventuele drukverlies dat er na een bepaalde periode zou kunnen optreden. Deze twee verschillende procedés zijn voor u als klant een waarborg voor de juistheid van onze controles. Uiteraard voeren wij deze testen uit met apparatuur die jaarlijks door de fabrikant opnieuw geijkt worden en nagekeken op hun eventuele juiste kalibratie.


Wat houdt een tankcontrole in:

visuele controle van de installatie en haar toebehoren

inzage van het vorig keuringsverslag en documenten van de tank ( indien beschikbaar)

controle op aanwezigheid van water en slib met eventuele bemonstering naar de zuurtegraad

controle van werking en de goede plaatsing van de overvulbeveiliging

controle van het lekdetectiesysteem. (indien aanwezig)

meting van het potentiaalverschil (indien mogelijk)

dichtheidsproef op ondergrondse tanks (ultrasone test + testo systeem)

plaatsing van een nieuw keuringslabel

afleveren van het conformiteitsattest Vlarem II

 

Hoe lang is een keuring geldig in Vlaanderen :   





 



 









(*) Artikel 6.5.5.4 van Vlarem II stelt dat de exploitant er dient voor te zorgen dat de opslaginstallatie steeds in goede staat van werking

  en onderhoud verkeert en in het bijzonder dat elke verontreiniging van het milieu wordt voorkomen.



Ondergronds

Bovengronds

Tankinhoud

kleiner dan 6000L (5000kg)


groter dan 6000L (5000kg)



kleiner dan 6000L (5000kg)



groter dan 6000L (5000kg)


Buiten waterwingebied


5 jaarlijks


 2 jaarlijks

Art. 6.5.5.4 (*)

3 jaarlijks

Binnen waterwingebied

5 jaarlijks

 jaarlijks


Art. 6.5.5.4 (*)


3 jaarlijks